? Paardenprocessie Hakendover

Bezoek de Paardenprocessie op Paasmaandag

Naar eeuwenoude traditie gaat op Paasmaandag de internationale paardenprocessie.

In het eerste deel wordt de stichtingslegende van de kerk uitgebeeld -in een levend retabel- dat dateert van het jaar 690. Volgens de stichtingslegende bestaat Hakendover dit jaar 1325 jaar (690-2015).

Het houten retabel ( jaar 1400-1404) dat werd gerestaureerd, is in de kerk te bezichtigen .

Naar bezoekersaantal is dit de derde grootste processie in België geworden. Zo werd het aantal bezoekers dat Hakendover – een dorp van 1.500 inwoners - overrompelde in 2009 door de politie tussen 20.000 en 25.000 geschat.

Lees meer...

 

Impressies van onze stadsdichter Gui Nijs

Tiense stadsdichter Gui Nijs schreef speciaal voor onze Paardenprocessie het gedicht 'Paasdagen', in een kallirgafie van Lieve Mertens.

Lees het gedicht >>>

 

Foto's, filmpjes, artikels...

Op deze website kan je ook talloze foto's, filmpjes en artikels vinden die door onze medewerkers zijn gemaakt of in de pers verschenen zijn.

Lees meer...

Kris Merckx en Rik Poulman schreven een boek die antwoord biedt op vragen als "Waarom heeft de kerk van Hakendover geen "patroonheilige"?", "Waarom komen jaarlijks duizenden Nederlanders op bedevaart naar Hakendover?", "Wat is het "Dertienmaal"?" en "Waarom mogen paarden zomaar over pasgezaaide akkers lopen?"

Lees meer...

 

Online inschrijven

Je kan de ruiters van jouw vereniging al online inschrijven om deel te nemen aan de paardenprocessie van 2019.

Schrijf je in >>>

Meehelpen?

Wil je zelf deel uitmaken van een oeroude traditie en je steentje bijdragen aan de paardenprocessie? Laat ons dan gauw iets weten. Wij zijn steeds op zoek naar helpende handen.

Lees meer...