Registreer hier uw aantal afgelegde toeren van het dertienmaal op 16 januari 2021.

Om de stichtingslegende van de parochie te gedenken gaat jaarlijks de dertienmaal bedevaart van en naar de kapel van O.L.V.-ten Steen ( of St Maurus) in Grimde door op 16 januari. ’s Nachts vindt de zegening van de bedevaarders plaats in de kerk van de Goddelijke Zaligmaker.De totale afstand bedraagt circa 42 km en moedigen die deze bedevaart dertien maal volledig afleggen ontvangen op Pasen een herinneringsmedaille.

Beste Dertienmaal-ganger,

De start van het nieuwe jaar gaat in Hakendover normaal gezien gepaard met de traditie van het Dertienmaal en het feest van Hakendoverwijn. Omwille van COVID-19 zullen deze niet plaatsvinden onder de omstandigheden die we gewoon zijn. 

Voor de editie van 2021 gaan we helemaal terug naar de kern van het Dertienmaal: een bedevaart tussen de kerk van Hakendover en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten steen in Grimde. Ben je een trouwe Dertienmaal-ganger? Heb je door Corona de wandelmicrobe te pakken? Ben je nieuwsgierig rond hoe het dit jaar allemaal in zijn werk zal gaan? Omwille van welke reden ook, hopen we dat samen wandelen voor de nodige verbondenheid zorgt. Verbondenheid waar we in deze tijden meer dan ooit nood aan hebben.  Je bent dan ook  meer dan welkom op zaterdag 16 januari!

We vragen wel om extra aandachtig te zijn op de volgende punten:

 • Bij aankomst je registreren en je gegevens achterlaten in de kerk;
 • Wandelen met maximum 4 personen. Er zal geen gezamenlijke toer zijn;
 • Bij vertrek en aankomst aan de kerk de correcte wandelrichting volgen:
  • Vertrek wandelroute: trappen kant Schoolpad; 
  • Aankomst wandelroute: lange trappen Hakendoverstraat;
 • Bezoek aan de kerk is mogelijk van 9.00 u- 22.00 u:
  • Ingang kerk: grote poort Processieweg;
  • Uitgang kerk: kant pastorie;
 • Mondmasker bij betreden van het kerkhof, de kerk en indien je de 1,5m afstand niet kan respecteren;
  Voor extra veiligheid: fluohesje;
 • Voorinschrijven kan via de onderstaande QR-code of via deze link:

Samen met u leven we op hoop. Hoop dat we je in 2022 mogen verwelkom in het gelegenheidscafé “Bij Simons” voor spek met eieren en pannenkoeken. Hoop dat de traditie van het Octaaf om middernacht terug mag plaatsvinden. Hoop dat we allemaal samen in het weekend van Hakendoverwijn kunnen klinken op het nieuwe jaar. Hoop dat met Hakendoverwijn de hoogmis wordt opgeluisterd door het zangkoor en de fanfare. Maar vooral hoop dat we binnenkort de dingen kunnen doen die we graag doen en omringd kunnen worden met de mensen die we graag zien. Om die hoop uit te drukken vragen we om op 16 januari de vlaggen “Hakendover 13 eeuwen” uit te hangen.

De laatste vrijheid die men van de mens kan wegnemen is de manier hoe hij tegenover de omstandigheden staat.

Dat is de kern van hoop.

Echte hoop schept geen valse verwachtingen, maar is de bron voor positieve emoties. Het laat ons nieuwe mogelijkheden zien en maakt passieve mensen weer actief. Hoop heeft een gezonde invloed op onze mentale gezondheid. Hoop stimuleert verandering. (Viktor Frankl)

Het processiecomité:

Johan Dewolfs, Joris Dewolfs, Gertie Delande, Matthijs Gheysens, Eric Bruyninckx, Mia Vandersteen, Hugo Hombroux, Pieter Hombroux, Jef Jadoul, Jean-Marie Smets, Jonas De Jonge, Liesbeth Vanhelmont, Goele Vanhelmont


Wandelroute weergeven op een grotere kaart